GÅRDAGENS MIDDAG
IDROTTSFRÖKEN
GRÖTOMVÄND
Här nedan är mina favoriter (som jag slänger i innan jag stoppar in det i micron); svart vinbär, hallon och kanel sampt pepparkakskryddor. Andra favoriter är det klassiska äpplemoset som jag klickar på efter mjölken, och fruktbitar som jag också lägger på efteråt.
Det ser kanske inte så gott ut men det är det. Idag ska vi till badhuset med alla klass 5:or så jag ska lägga ner min matsäck i väskan nu!
Svartvinbärs-gröt
Hallongröt
Kanelgröt (pepparkaksgröten ser likadan ut men jag blev lite besviken för jag förväntade mig att den skulle vara söt och god som pepparkakor - vilket den självklart inte är.)
FÖRSTA - ADVENTSFIKA





GÖRA ENKLA PLAGG ROLIGARE: ROSETTER
Något som jag verkligen har en crush på nu är rosetter. Framför allt som medel för att piffa upp en outfit, den kan användas på så många sätt. Det spelar ingen roll om du har en gammal herrfluga, en liten rosett med hårspänne på eller bara en restbit av ett band. Allt kan användas! Dock gör sig rosett-trenden bäst i lagom skala, använd med måtta alltså. Här får du några exempel.
- Färdigknuten rosett - limma fast ett hårspänne på och ha i håret. Sätt en säkerhetsnål och använd som brosch, sätt en kedja/band på så att du går ett halsband.
- Restbit av ett band - knyt på halsbandet, runt håret ovanpå tofsen, under skjortkragen, bara runt halsbandet
PIECE OF YESTERDAY
FÖRSTA ADVENT!
EN NÖJD LINDA
Dessutom har jag suttit och pysslat med nål och tråd idag också och är mycket nöjd med mitt resultat. Har gjort lite broscher och liknande som jag tänker använda på diverse olika plagg. Tänkte så småningom komma med lite tips på hur man kan piffa upp sina kläder utan att köpa nya om ni tycker att det skulle vara roligt.
Nu är det strax tacokväll med de bästa!
ADVENTSMYS
Det blev ingen falafel igår så det får bli en annan dag, men istället blev det adventsmys! Hemgjord kebabpizza (mycket godare än köpt) och frukt, glögg, godis, must och det godaste på hela julen: pepparkakor med mögelost/ädelost! Jag åt massor (vilket inte syns på bilden eftersom det bara var första laddningen).
PITABRÖD
Sparade några tills imorgonkväll då vi ska ha tacokväll och sedan frös jag ner en påse också. Lätt att bara tina och fylla med vad man har hemma.
20 bröd
25 g jäst
6 dl vatten
2 msk krossade linfrön
2 msk olivolja
1 tsk salt
15 dl dinkelmjöl (siktat)
Smula ner jästen i en skål. Värm vattnet till fingervarmt och häll över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Rör i linfrön, olja och salt. Blanda i mjölet, men spara lite till knådningen. Degen ska vara kladdig. Arbeta degen smidig och jäs övertäckt i 2 h.
Sätt på ugnen på 275 grader. Ta upp degen och arbeta in resten av mjölet. Knåda väl. Rulla degen till runda bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt i 10 min.
Kavla ut varje boll till ca 1 cm platta. Grädda i mitten av ugnen ca 5-7 min eller tills de har fått fin färg och rest sig lite. Låt svalna innan du skär av toppen på bröden för att fylla dem.
NU ÄR (SNART) JUL IGEN
Igårkväll fick jag upp lite stjärnor och annan belysning så nu känner jag mig absolut redo för att gå in i första advent och december med jullängtan!
GE BLOD
Fördelar:
- Varje gång man lämnar blod kollas ens hälsoläge upp.
- Man får fika och det finns massa goda saker att välja på.
- Checkar som funkar på nästan alla affärer eller gåvor (inklusive reseersättning om man bor mer 2 mil bort eller mer)
- MAN RÄDDAR LIV!
PS. Dessutom är de jättetrevliga och på det stället där jag går är tanten i receptionen är hur rolig som helst och snäll. Dessutom ser hon ut som Petra Medes karaktär i Välkommen åter (hon som jobbade på elgiganten med sin dotter och mamma)
TORSDAG
FISKSOPPA
Efter en dag in en klass 2 och en långpromenad med syster i den kalla men mysiga snön så kände jag mig sådär lagom frusen och alldeles sugen på en varm soppa. Så det blev en fisksoppa, för första gången men definitivt inte sista.
4 port
400 g tärnad fisk (jag använde ett torskblock)
4 stora, grovrivna morötter
10 cm hackad purjolök
½ pkt fryst persilja
1 l vatten
3 buljongtärningar
Fräs purjolöken, morötterna, persiljan och fisken i lite olja men utan att de får färg. Koka under tiden upp vattnet med buljontärningarna i en separat kastrull.
Häll buljongen över fisken+grönsakerna (troligen behövs inte allt utan ta bara så mycket du behöver). Sjud några minuter. Häll upp och servera!
TID PÅ MORGONEN
- Lägg fram en hel outfit (alltså underkläder+övriga kläder och accessoarer) så slipper du välja på morgonen och prova vad som passar ihop då.
- Packa väskan med böcker och mellanmål (eller gör iordning mellanmålet och låt det stå färdigt i kylen)
- Förbered frukosten om det går. Ställ fram porslin och smörknivar, se till så att det finns frukost (så att inte bröder ligger i frysen eller att någon tagit slut på filen t.ex.)
Dagens accessoarsamling ligger på bänken och väntar...
COZY
HÄR SITTER JAG
AS THE SNOW FLIES
DENNA VECKANS TRE-I- TOPP
- På tisdag ska jag träffa Elin!
- På torsdag, efter att jag har skrivit min dugga, har jag gett mig själv tillåtelse att börja sätta upp adventspynt inför helgen! På söndag är det första advent!!!
- På lördag är det tacokväll.
Rihanna och Eminem har gjort en "Part Two" av "Love the way you lie". Nästan bättre än den första fast det är som en helt ny låt!
FAMILJEMYS
Mysigt, plötsligt blev vi tio stycken i familjen! När de små barnen hade lagt sig så åt vi fruktsallad och glass och sedan tittade Julia på film med sina svågrar och vi andra satt i soffan och pratade.


FÖDELSEDAGSFIKA
NYA KUDDFODRAL
FREDAGSLÄSNING
Ikväll blir det mys framför Idol och Cirkus Möller (får man verkligen visa sådana program på TV?). Men först ska jag laga någon god middag till mig och min man. Ha en bra fredagskväll!
Den här gulingen är bara så mycket ha-begär. Hade jag fått välja bara en grej ur H&Ms Lanvinkollektion hade det lätt blivit denna. Dock är 1500 lite mycket för mig som lever på studiebidrag *snyft*
Glitter och glam var det ja. Nyårsvibbar - ja. Halsbandet och örhängena hamnar direkt på önskelistan.
TILL SLUT
Nu har jag slagit till på dessa i alla fall, inte i närheten så sköna men äntligen några snygga skor som man kan ha i stan utan att fastna mellan kullerstenen. Ska prova dem redan idag tror jag. Glittret måste ju göra en tråkig föreläsning roligare...
FISK MED CASHEWNÖTSTÄCKE
4 port
800 g fisk
2 dl naturella cashwnötter
4 msk ströbröd
3 msk flytande margarin
1 1/4 dl chilisås
2 st pressade vitlöksklyftor
rivet skal från 1,5 lime
valfria hackade färska örter
Lägg fisken i en smord form. Grovhacka nötterna, blanda dessa med resterande ingredienser + citronpeppar och salt. Ställ mitt i ugnen i 225 grader och låt stå ca 20 minuter. Servera med ris!
FEATHERS
OMBYGGNAD PÅGÅR
SOMMAR I NOVEMBER
I min morgongröt brukar jag ha lite olika saker för att variera mig. Det kan vara hemmagjort äpplemos, rårivet päron eller som här, sommarhallon som plocakdes under semestern.
Som ett filmtips såhär mitt i veckan kan jag rekommendera Wild Target. Helt i min smak, en actionkomedi (mest komedi) med Emily Blunt i en av huvudrollerna. Lät inte så rolig först men jag var underhållen hela filmen och jag älskar både hennes karaktär och outfits som är färgstarka bägge två.
INGA MAKARONER I SLASKEN
Den här smarta saken hittade jag på IKEA härom veckan men det var först idag som jag använde den. Det är ett avhällningsfilter som man har när man ska hälla av pastan eller potatisen exempelvis. Simpel sak men verkligen hur bra som helst! Jag har inte sett något liknande innan men när jag såg den så köpte jag den direkt och jag har inte blivit besviken på den. Nu slipper jag makaroner som försvinner ner i slasken!
TISDAGSLISTA
Frukost: Råggröt med äpplemos och mjölk
Dagens Outfit: Önskar jag hade någon av tjejerna i The Citys outfit, till exempel Olivia Palermos, men jag får stå ut med min egen som idag visar upp mörka stuprör och en vit skjorta.
Gjort: Surfat runt, ätit frukost och slängt i en ny tvätt
Planer: Börja på min VFU-analys, plugga in fler pedagogiska begrepp, handla, steka upp kycklingen i kylen och frysa ner innan den blir dålig
Lunch: Det blir nog laxfilé med grönsaker
Läser: Förutom kurslitteratur är det som vanligt bara chic-lit, just nu en svensk som heter Här och Nu
Väder: Frost och soligt = jättefint. Kanske man ska ta sig en kort promenad?
TV-program: Tisdag…hmmm, just ja, House går ju ikväll
Tänkvärda: Hur snabbt den här hösten har gått, om 1,5 vecka är det första advent och jag har knappt hunnit med. Men det känns skönt, annars brukar jag gå och räkna dagarna fram till jul.
Kom-i-håg: Boka klipptid
GULDKANT
Har dålig blogginspiration just nu! Hjälp mig, vad vill ni se, vad ska jag skriva om? Har inga idéer för de kommande dagarna...
KAKLÅDA
AVSKEDSMIDDAG
Välidgt mysigt var det, se själva!
CANDLE
Såhär på hösten och vintern ställer jag alltid fram fler ljuslyktor och liknande för att mysa till det inomhus. Problemet är bara att i hyllor och andra trånga utrymmen kan man inte ha tänt mer än en halvtimme innan det blir brandrisk. Men efter lite funderande så köpte jag elektriska stearinljus och det funkar jättebra.
IGÅR
KUSINBESÖK
LAX PÅ SPENAT- OCH TOMATBÄDD
Här får ni en beskrivning utifall ni också skulle bli sugna på smaskig lax:
Lägg spenat i botten av en oljad form, häll på en redning av mjölk och mjöl+salt och peppar. Sedan slängde jag på lite hackade, färska tomater och la sedan i laxfiléerna med citronskivor och krydda på. Toppade med lite hackad färsk basilika.
VIKARIEN
Dagens uppgifter har varit att kopiera, lära ut engelska prepositioner och släpa madrasser samtidigt som man ska lösa konflikter, tänka på att behandla alla lika och förklara att jag inte heter Vikarien. Jag har, som ni kanske föstår, vikarierat idag, i engelska och idrott vilket var mycket roligare än jag trodde (egentligen två av mina "hat"-ämnen nämligen). Och ärligt talat - det är mycket roligare att ha egen klass än att bara gå med en annan lärare faktiskt. Nu ska jag snart iväg och träffa lite fina tjejer!
Vikarien på språng
Vikariens utsikt
Vikarien planerar lektioner
SMYCKESFÖRVARING
GREY
Jag vet hur tråkigt det är med en bild från trapphuset men hade ingen som kunde ta ute så vad ska man göra? Och jag vet att mina byxor är pösiga men jag sak fixa det... Men min halsduk är i alla fall grymt bra för man kan dra upp den över huvudet så slipper man att gå runt med vått hår resten av dagen.
KAFFE-SUBSTITUT
SNÖ
Det bästa med sådant här väder är när man kommer inte tycker jag, tände upp massa ljus här hemma, gjorde lite mat och nu sitter jag här och mår bra. Förresten, är det någon som vet om man kan se filmen Tusen gånger starkare på nätet någonstans? Läser boken i skolan och de rekommenderade att man såg filmen också men vet inte om jag är helt sugen på att hyra den eftersom jag är så snål...



SOMMAR I NOVEMBER
I min morgongröt brukar jag ha lite olika saker för att variera mig. Det kan vara hemmagjort äpplemos, rårivet päron eller som här, sommarhallon som plocakdes under semestern.
PUMPASOPPA
Medans jag är i skolan så tänkte jag att jag ska ge er ett jättebra recept på pumpasoppa som vi hade till middag i söndags kväll. Det är inte mycket kalorier och dessutom är den jättegod även om det kanske inte ser ut så... Till det så åt vi nybakat pumpabröd med färskost och gurka. Det här var troligen sista pumpareceptet så nu slipper ni höra talas om mer pumpa ;)
4 port
750 g pumpa
2 hönsbuljongtärningar + 1 liter vatten
2 äpplen
1 gul lök
1 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
1 msk färsk, hackad timjan
Olja, salt och vitpeppar
Skala och kärna ur pumpa och äpple. Skär i 2 cm stora bitar. Skala och skär lök, vitlök och ingefära i mindre bitar. Fräs detta och äpple- och pumpabitarna i 2 msk olja i en stor kastrull ca 10 minuter.
Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt småkoka under lock tills pumpan är mjuk, ca 20 minuter. Tillsätt timjan. Låt koka upp.
Ta av från värmen och mixa soppan slät i en matbredare eller med en stavmixer. Smaka av med 1 ½ tsk salt och 2 krm vitpeppar.
JUST NU
Men jag måste säga att det nya köksbordet är den perfekta pluggplatsen till skillnad från skrivbordet. Här får man plats med sina saker och kan bre ut sig som man vill.
HJÄLPREDA
PUMPABRÖD
1 bröd
300 g pumpa
2 1/2 dl kokspad + ev vatten
25 g jäst
1 msk smör-&rapsolja
1 tsk salt
1 tsk strösocker
10 – 12 dl kärnvetemjöl med fullkorn
ev 1-2 msk pumpafrön
Skala, kärna ur och skär pumpan i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka under lock tills bitarna är mjuka, ca 20 min. Lyft upp pumpabitarna och låt dem svalna. Spara kokspadet och låt det svalna till 37º.
Kör pumpan tillsammans med 1/2 dl kokspad i en mixer eller matberedare till en slät kräm. Smula jästen i en bunke. Tillsätt 2 dl kokspad och rör om så att jästen löser sig.
Rör ner pumpakräm, smör-&rapsolja, salt, socker och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den blir slät. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Tillsätt ev lite mera mjöl men degen får gärna vara lite kladdig. Forma till ett avlångt bröd och avsluta med att vrida det i ändarna så att brödet blir lite snurrat. Lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 200º. Pensla med vatten och strö ev över pumpafrön. Grädda brödet mitt i ugnen 25-30 min tills det får en ljusbrun färg. Låt svalna under bakduk. Servera med färskost!
SPEL
PUMPAKAKA MED ÄPPLE
Av pumpan blev det bland annat en kaka med pumpa och äpple. När jag smakade på den så vet jag att jag verkligen älskar pumpa. Så gott! Därför blev det pumpabröd också, recept på det får ni senare. Men halva pumpan är fortfarande kvar så jag har gott om till att prova nya recept.
Pumpakaka med äpple
1 kg pumpakött
2 ägg
1 dl strösocker
1 tsk malen kanel (fast jag öste på med minst 5 gånger så mycket)
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 äpplen
1/2 dl russin (skippade jag eftersom mannen inte tycker om det)
Sätt ugnen på 175°C. Skär pumpan i tärningar. Ångkoka dem (i en sil över kokande vatten med lock). Lägg i en bunke och vispa till en puré.
Vispa i ägg, socker och kanel i pumpapurén. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Rör ner mjölblandningen i purén. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Vänd ner tillsammans med russin.
Häll i smord ugnssäker form, ca 26 cm i diameter. Grädda i 35-45 minuter tills kakan är fast.
AFTERNOON TEA
PUMPA
Kika in senare så får ni se vad det blev för något! Glad allhelgona!
TACOS
Sådär ja, lite tacos en fredagskväll sitter inte fel. Nystädat med våttorkning och allt, renbäddat, ingen disk på bänken, nyduschad och doften av nybakade kakor i luften. Nu tar vi helg!
MADE BY ME
KAKFAT PÅ FOT
Nu ska ni äntligen få se vad jag gjorde med alla fat och ljusstakar som jag visade er att jag köpte förra helgen. Hela högen med skrot blev en härlig samling med fina kakfat på fot, fick tips från Äntligen Hemma. Nu tänkte jag visa hur jag gjorde ifall ni också vill göra er egen kollektion med unika kakfat.
1. Köp en massa fat och ljusstakar/vaser/andra bra föremål som lämpar sig som "fötter". Förslagsvis på loppis/second-hand men IKEA har en del billiga tallrikar m.m.
2. Ställ upp alla kombinationer för att se hur det ser ut osv.
3. Mät ut mitten och rita tunt med en penna för att veta var du ska limma.
4. Limma ihop delarna. Använder du, som jag, kontaktlim så är det limma på båda sidorna som gäller.
5. Köp en sprayfärg i valfri färg som lämpar sig för glas och porslin (jag köpte på Clas Ohlson 2 burkar á 69:-) och spraya faten.
Dessa faten räckte inte färgen till så än så troligtvis kommer de att se ut såhär.
GRATTIS!
Hursomhelst, han överlevde det och vi andra med men nu ska jag lägga mig, är jättetrött och ska upp tidigt imorgon med.
KANELKAKOR
200 g margarin
2 äggulor
5 tsk kanel
1 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 msk sirap
5 dl vetemjöl
Rör margarin och socker poröst.Blanda i kanel,sirap och äggulor. Blanda mjöl med bakpulvret och blanda ner det med de övriga ingredienserna.
Rulla kulor av degen och tryck till med gaffel. Grädda i 200 grader ca tio minuter tills de blir gyllenbruna.
NY MATSALSGRUPP
KLIPP, KLIPP
LACE AND RIBBONS
Sedan var det bara att använda fantasin och nål och tråd så fick jag nya klädesplagg att använda. Hitintills har jag fått fyra nya koftor och tröjor för sammanlagt 150 kronor. En bråkdel av vad fyra nya koftor skulle kosta.
Måste bara tipsa om ett roligt inlägg som min syster gjorde från hennes resa ner till stan igår. Det är värt ett klick.
Vita, smala ripsband och en stor vit rosett
Fuskskinn fastsytt på armbågarna
Vit spets fastsydd runt halslinningen och hela vägen ner
Svarta, breda ripsband och svart spets som jag rynkat
SHOPPING
TREVLIG TISDAG
KVÄLL
Kvällens middag fick bli stekt tacokyckling med grönsaker och ett stort glas vatten med krusbär och päronsmak! Helt proppmätt nu men det var ju så gott. Ikväll tänkte jag sitta och slå in paket till kommande födelsedagsbarn och sedan går ju mitt favoritprogram på TV.
ONLY GIRL IN THE WORLD
Igårkväll hade vi en superbra kväll hos Esther! Vi pratade och åt tacos från sju till två så då förstår ni att det blev mycket sagt! Nyårsidéer, skvaller, det obligatoriska ämnet killar och en del annat avhandlades, en perfekt avslutning på en toppenhelg helt enkelt!