RÅSUNDA SPECIAL
Igår bakade jag ett bröd som heter Råsunda Special, det skulle visst bli som en limpa men för mig blev det som ett långpannebröd nästan men det var lika gott för det (tror jag...)
1 limpa
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl ljummet vatten
2 dl rågsikt eller grahamsmjöl
1,1-1,2 liter vetemjöl
Fördela jäst, salt och honung i en bunke. Blanda ut med vattnet. Häll i råg/grahamsmjölet och rör om. I med hälften av vetemjölet och fyll efter hand på med resten, men spara lite till själva utbaket. Låt den ganska lösa degen jäsa med en handduk över bunken i 1-2 timmar.
Ta några tag med en trägaffel i den jästa degen, häll i lite mer mjöl och arbeta degen lätt. Tippa ut degen på bakbord och rulla sedan till en halvprydlig rulle och klappa in brödet med lite mer mjöl. Lägg på bakplåt och skåra på 3-4 ställen med vass kniv. Pensla limpan med ett uppvispat ägg och strö över solroskärnor. Jäs ca 20 minuter medan ugnen värms till 250 grader.
Grädda brödet mitt i ugn 15 min, sänk sedan till 200 grader och grädda ytterligare 25-35 min.