ETT FANTASTISKT BRÖD
Tjoho, idag blev det brödbakning igen, fast ett annat bröd denna gången. Detta är topp 5-bröd för mig, men bara gott första dagen så nu hoppas jag att folk äter ikväll. Ciabatta-liknande är det och smakar mumma!
5dl vatten
1dl mjölk
1 paket jäst
1 stor nypa salt
2 msk honung
11 dl vetemjöl
1-2 dl grahamsmjöl
5dl vatten
1dl mjölk
1 paket jäst
1 stor nypa salt
2 msk honung
11 dl vetemjöl
1-2 dl grahamsmjöl
- Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Mät upp mjölk och vatten, häll över lite av mjölkvattnet, rör om med en trägaffel så att det löser sig. Häll sedan på resten.
- Nu är det dags att blanda i mjölet. Rör samtidigt som du blandar i det. Det ska gå snabbt och det är viktigt att degen är lös. Bara blanda snabbt. Strö över en näve vetemjöl, och låt jäsa i bunken med en handduk över i 1-1,5 h.
- Värm ugnen till 240°-250°. Täck två plåtar med bakpapper.
- Strö ut en näve vetemjöl på bakbordet och vält försiktigt ut degen på mjölet. Det är viktigt att du inte knådar. Strö vetemjöl över degen och platta ut degen med ena handen, försiktigt.
- Skär sedan degen i remsor, ungeför fem-sex stycken. Dela sedan varje remsa på snedden i 2-3 delar. Flytta sedan bitarna till plåtarna. Det gör inget om de blir "missbildade".
- In med plåtarna i ugnen, en i taget, i 20 minuter. Låt svalna utan handduk.
Kommentarer
Trackback