IDEALISK KVÄLL

Idag har jag plockat fram de vita tygskorna, lagom till påsk. Förra året hade jag ballerinaskor på påskafton och några dagar innan hade vi haft grillpremiär på altanen. ANDRA BULLAR DETTA ÅRET säger jag bara! Förresten letar jag överallt efter mina vita favoritballerinor från förra året men de är PUTS VÄCK!!! Hittar de ingenstans.

Kvällens mission: Hoppade över ett möte ikväll p.g.a grym trötthet och plugg-behov. Men plugget år bli imorgon istället, jag har behov av bara lite egen-tid vilket innebär, omlackning av naglarna, läsa i min nya bok av min favoritförfattare Sophie Kinsella (boken heter "Flickan från 20-talet") lyssna på Black Eyed Peas, sy upp en ny klänning och äta glass med krossade chokladbitar!


PÅSKPYSSEL DEL 3

Sista påskpysslet för iår på den här bloggen, en höna som minsta lilla dagisbarn kan göra. Vik ett papper på mitten och skissa utifrån vecket en liknande höna som du klipper ut. Klip sedan ut kam och näbb och sätt fast. Näbben kan man sticka in i en liten skåra som man klipper upp precis i vecket. Måla ett öga och så är det klart!


BASIC A´LA TISDAG

Inte ens ett halsband, bara vitt linne, grön kofta och jeans. Väldigt basic men funkar trots allt, men idag har jag shoppat vårkläder i tre fulla påsar så nu ska det inte saknas något.

Linne - Vero Moda, Kofta - Cubus, jeans - H&M, gröna örhängen - Glitter


PÅSKPYSSEL DEL 2

PÅSKKÄRRING - Den här påskkärringen kräver fyra olika delar (se mall här) Dessa klipps ut och eventuellt dekoreras. Sedan klistrar du fast dem så att de ser ut som nedan. Om man vill kan man klippa ut delar så att figuren får en baksida också (ifall man vill hänga upp den i påskriset elelr liknande)


SÖNDAGSBRUNCH

'


PÅSKPYSSEL DEL 1

PARTYKYCKLINGAR - Dessa partychickens gör man av en halvcirkel gult papper som man formar till en kon. Limma fast en näbb och en kam som du klipper ut i orange papper. Kammen kan man fästa i skarven. Vecka några små bitar silkespapper i olika färger och klipp dessa som smällkarameller. Limma fast för att få den poppiga svanskrullet. Rita på ögon.

 


KAVAJ

Idag kavaj i nudefärg och randig topp från H&M och jeans (GT). Har varit på ett informationsmöte nu, eftermiddagen har jag tänkt att påskpyssla lite så det kommer lite påskpyssel-tips senare!


THINNER

Vägrar du inse att ditt älsklingsnagellack blivit gammalt så använd inte aceton eller nagelborttagning till att tunna ut det, det tunnar ut pigmentet i färgen. Köp istället uttunning, som denna nedan från Mavala. Det blir som nytt igen, jag använder det till vanliga lack som jag tycker är lite väl tjocka när man köpe dem. Föredrar lack som är som Depends i konsistensen.


NYTT I BADRUMSHYLLAN

En fräsch doft från Lacoste att använda när jag tröttnar på den annars lite fruktiga doften från min standardparfym från DKNY.


KEX, OST OCH WALLANDER

Denna veckan innebär för mig att vika på min VFU-skola, roligt men mycket mer krävande än att själv sitta i skolbänken. Dålig uppdatering senaste dagarna men fanns inte så mycket att skriva när jag inte gjorde så mycket. Till ikväll har jag förberett detta och en Wallanderfilm...

 




BRUNCHPLÄTTAR

4 pers
3 ägg
4 dl filmjölk
6 dl vetemjöl
2 tsk salt
4 små äpplen

Blanda ihop smeten. Kärna ur och skala äpplena, skär dem i skivor och rör försiktigt ner i smeten. Stek plättarna i lite smör och pudra florsocker på dem innan de serveras

Ser inte jätteaptitligt ut direkt men platta ut dem så att de blir tunnare och kom ihåg att köpa florsocker att pudra över så ser de säkert lite fräschare ut.

DAGENS UTSIKT

Har bunkrat upp med en massa tjejfilmer, nyponsoppa med glass och mandelbiskvier (nostalgi!?), och en hushållspappersrulle. Allt så att jag kan nå det från soffan där jag ligger nedbäddad.


LÖRDAGSGODIS

Lyxgodis till lördagsgodis idag, det är en riktig myslördag och vi tassar omkring här hemma och snyter oss om vartannat, knaprar huvudvärkstabletter och dricker honungsvatten.


VÄSKA FÖR DEN VARMARE SÄSONGEN

Halsen gör ont och näsan börjar bli tilltäppt, omväxlande rinner. Till och med ögonen rinner, jag menar verkligen rinner, har inte varit med om det innan att ögonen rinner. Trodde det var mer sånt som man sa eller skrev i böcker när man beskrev en förkylning. Men tydligen inte för jag är definitivt på väg att bli riktigt förkyld eller sjuk. Har stoppat i mig lite vitaminer och ska dricka mycket vatten och honungsvatten och äta massa vitlök och c-vitaminer.

Men idag köpte jag en ny väska som jag tycker är jättefin. Den kommer från Lindex, kostade 199:- bara så det är ett riktigt kap som kan hänga med på vårhäng och varma sommarkvällar!


EN LÅÅÅÅÅNG LISTA...

Kom hem nyss från Färgelanda där jag sovit i natt, så nu blir det till att sätta igång att göra iorning här hemma. När jag kom hem var persiennerna neddragna, grejer överallt och sängen obäddad. Lite helgfeeling får det ändå vara! Under tiden får ni en lista...

 

Hur många nycklar finns det på din nyckelknippa?
Oj, minst 6 stycken i alla fall

Vilken svordom använder du mest?
ingen vad jag kan komma på

Vilken var den senaste filmen du såg?
Alica i Underlandet

Har någon av dina vänner barn?
Ingen av mina närmasta vänner (tyvärr!)

Har någon någonsin kallat dig lat?
Hmm, ja rätt så många gånger...

Föredrar du vanlig mjölk eller chokladmjölk?
Klart att chokladmjölk är godare!

Vad åt du till middag?
Ingen riktig middag idag, har inte hunnit, men en massa mackor blev det. Med keso.

Använder du huvtröjor?
Nej, bara som mys. Hemma, i båten och på grillkvällar typ.

Vem var den senaste som ringde dig?
En försäljare som skulle sälja en ny dator. Men det var ingen såndär dåååålig dator utan en som håller och har kvalitet. (Jo, man tackar, det har man ju inte hört innan...)

Tror du folk pratar bakom ryggen på dig?
Självklart! Finns det någon som INTE pratar bakom ryggen på någon annan?

Hur många syskon har du?
Tre små härliga syskon ;)

Är du blyg inför det motsatta könet?
Jag är väl blyg för alla, vilket kön det än är. Fast jag lär mig. Vi ska inte prata om hur jag var när jag var liten...

När flög du senast?
För en knapp vecka sen!

Läser du för skojs skull?
Jaa, bara chiclit i princip

Diskar du din egen disk?
Ja, ibland

Har du gråtit offentligt?
Haha, ja på mitt eget bröllop. Men det var väl enda gången tror jag.

Tycker du att killen borde bjuda på första dejten?
Ja, självklart. På den punkten lever jag definitivt på dom gamla traditionerna.

Kan du kasta macka?
Ja, några gånger har jag lyckats men det är inte mitt främsta skill så att säga.

Vem var din favoritlärare?
Min klassföreståndare de två sista åren i gymnasiet. Bättre lärare får man leta efter!

Vilket personlighetsdrag är ett måste hos en partner?
HUMOR!

Har du någonsin blivit attraherad av en oattraktiv?
HAHAHA, vad är det här för frågor?

Gillar du din boendesituation?
Jag gillar den men drömmer om något annat!

Hur många timmar måste du sova för att kunna fungera?
Misnt åtta timmar, jag är som ett barn.

Äter du frukost dagligen?
Ja, har börjat älska frukost på senare år.

Är dina dagar fullbokade och stressiga?
Ja, ibland men inte alltid.

Hamnade du ofta i trubbel för att du pratade under lektionerna?
Nej, jag var en ängel i skolan! Snarare hade jag som mål varenda termin tills jag började högstadiet att prata mer, haha.

Hur gammal blir du din nästa födelsedag?
tjugoett år, jag börjar bli till åren inser jag, men samtidigt har jag aldrig haft det bättre än jag har nu på alla sätt!

Är du petig när det kommer till stavning och grammatik?
OM, stör min nåt fruktansvärt på felstavningar och sånt där.


Tror du att gud är en man eller kvinna?
man tänker jag mig honom som.


Vad var det senaste du åt?
naturell yoghurt med havrekuddar

Skulle du någonsin hoppa fallskärm?
skoja med mig, nej, jag är inte mycket för sånt


Sover du på sida, mage eller rygg?
alltihop


Har du någonsin köpt något från ebay?
jajemen, en massa saker


Tycker du om att krama folk?
egentligen är det inte min grej men folk som jag tycker om är ju alltid trevligt.


Skulle du säga att du är trendig?
både ock


Om  någon som du inte var intresserad av bjöd dig på en dejt, hur skulle du reagera?

troligen gå ändå eftersom jag inte kan med att säga nej till folk för det mesta.


Vilka böcker, om några, har fått dig att gråta?
inte så många, någon kanske.


Får du dåligt samvete efter att du ätit kött?
haha, nej inte direkt


Om du hade varit född av motsatt kön, vad hade du hetat?

Jonatan


BLOMMIGT

Idag ser vi ut såhär...eller i alla fall jag. Blommig klänning från Gina tricot och tredubbla strumpbyxor. Jag tycker om när strumpbyxorna är rätt täckande så istället för att köpa nya så använder jag mig av tredubbla vanliga tunna av flera anledningar. Dels för att jag har en massa sådana i strumplådan men också ur ekonomisk synvinkel. De går ju lätt sönder och då har man liksom loosat en hundring, men dessa har jag använt massa gånger och ändå är det bara ett par (de yttersta) som har gått sönder, och vad är det, typ 10 spänn (de är från Ullared nämligen) och då är det ju bara att byta ut dem mot ett annat par.

 


BAGUETTER

Baguett-tillverkning idag, jag var och handlade i morses, fattades en massa jäst och liknande när jag skulle sätta igång. Så jag köpte en påse dinkel-mjöl fullkorn som jag hällde i en liter av i degen för att inte bara få en mass avitt mjöl. Det blev alldeles lagom, dom smakar asgott, fast det gör väl allt nybakat bröd visserligen...

3 stycken vridna baguetter
6 dl ljummet vatten
25 g (1/2 pkt) jäst
2 tsk salt
12 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en liten mängd ljummet vatten, tillsätt saltet. Rör om tills jästen löser sig. Tillsätt resten av vattnet. Blanda sedan i mjöl tills degen fått lämplig konsistens och låt jäsa i 2 timmar

Häll ut degen på ett välmjölat bord då den jäst färdigt. Knåda inte. Dela degen i tre delar och forma försiktigt delarna till långsmala vridna bröd. Sätt dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under handduk ytterligare 15 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 C.

Grädda bröden i 12-15 minuter, sänk sedan värmen till 150 C och grädda ytterligare i 20 minuter. Brödet är färdigt då det låter ihåligt då du knackar på undre sidan.




ONSDAG

Här sitter jag och äter på en stor bit baguette som precis kommit från ugnen. När jag är hemma flera dar i rad får jag alltid ett ryck någon gång när jag har skrivit klart uppgiften, då städar jag, bakar och diskar massa. Idag har jag dessutom ett sjukt sug efter att fixa iordning lite i lägenheten, så håller på att byta gardiner och byta ut lite dekorationer, alltså ljus och ljusstakar och andra dekorationer. Lite vårigare, hallå!

Brödreceptet kommer senare!


HUR KNÄPP...

...var man inte när man var liten. Här är två gamla kort som jag hittade.

Det här är på mig, min syster och våran kusin på vårt sommarställe (fast på vintern). Jag, knäppast av alla, ligger som en tjock korv i pulkan och vilar eller något, min syster som har på sig min mössa sitter och gräver i sanden höll jag på att skriva, men snön menar jag. Våran kusin är väl den enda som begriper att se normal ut.

 

Det är ju alltid mysigt att ligga på golvet och sova middag i pyamas. Varför inte? Får jag bara en kökshandduk som täcke så känns allting helt okej.


VARNING FÖR LÅNGT INLÄGG: TURKIETGUIDE

Här är min Turkiet-guide, jag tar med det som jag själv saknade när jag letade på internet innan vi åkte iväg.

Att åka till Turkiet i mars är väl inte det vanligaste kanske men för oss var det perfekt. Det var underbart att komma iväg från den äckliga snön och få lite värme, och skönt att det inte var så fruktansvärt mycket folk som det är på sommaren. Det låg på 20-22 grader hela veckan även om det inte var sol hela tiden men det blåste varma vindar.

Vi åkte ospecificerat, det var ju lågsäsong så det var bara öppet 1 på 10 hotell så risken att man hamnar på något sunkigt ställe är ju inte så stor. Vi hamnade på Kleopatra hotell (trestjärnigt) och behövde inte byta hotell någon gång under resan.

Kleopatra Tower


Tänk på att ta med typ tofflor att ha inomhus för hotellen har ofta klinkers på golvet så det blir rätt kallt.

Jag i mina Rykiel-tofflor


Inga måltider ingick men det var lika bra för jag äter för tillfället inte så mycket vitt bröd och fet mat som det vanligtvis är annars på hotellresturanger. Istället köpte vi egen frukost som vi åt på balkongen. Bröd köpte vi på ett bageri i närheten (fanns både mörka och ljusa 30 cm-baguetter för typ 7 kr styck), och sedan köpte vi pålägg och fruktjuicer i affären. Vi lagade lite måltider i lägenheten också men annars åt vi ute på kvällen. Det är mycket billigare att äta i Turkiet än i Sverige, det kostade mellan 50 och 100 kr per person på kvällen.

Turkisk afton med mat och underhållning


Shoppingen är speciell, det finns i stort sett bara märkeskopior men vi hittade lite andra affärer ocksså som hade vanliga grejer. Men det gäller att pruta rejält. Vi betalade många hundra i överpris första kvällen vi shoppade så ta tid och se dig omkring och gå runt och småpruta lite innan för att se vart priserna ligger ungefär. Men det är helt outstanding priser på vissa grejer, solbrillor får man för 25-50 spänn. Om man vill ha märkeskopior kan de ligga lite högre tror jag men jag vet inte riktigt. Parfym är sjukt billigt, jag trodde först att det var lite halvdålig parfym men den som jag köpte höll lika länge som vanlig parfym.

Vad kan man göra då? Ja, en vecka är rätt lagom dem här tiden på året, på den hinner man med allt man vill, om man inte vill åka runt i landet förstås, då behövs mer tid. Vi låg på stranden, promenerade på stranden, satt i parken och tittade på folk, shoppade, tog det lugnt på hotellet och sov nästan 12 timmar varje natt (!). En dag hyrde vi en moped (kostar ca 150 kronor per dygn + lika mycket i bensin) vilket är en av de två sakerna som ni måste göra om ni ska dit. Jag var livrädd de första 5 minutrarna ska jag erkänna men sedan var det jättekul. Vi hann se hela stan på grund av det. Man kör runt och passa på att åka upp till borgen som ligger längst upp på berget, bara vägen dit upp är en upplevelse med inhemsk befolkning som säljer hantverk längs vägen och en grym utsikt. Sedan kan man bara stanna till var man vill, vid en affär, vid bankomaten, strandpromenaden, hamnen eller bara för att vila rumpan.

Stranden, vi hyrde stolar för 15 kr/styck


En annan sak som man också måste göra är att gå på hamam (turkiskt bad). Det kostar mellan 100 och 200 spänn (köp inte av resebyrån för 200 spänn som vi gjorde, det är mkt billigare att leta upp ett själv, och de finns överallt på gatan längs vattnet). Man får ta på sig bikini, killarna har en handduk runt höfterna och så dår man ligga på en uppvärmd marmorhäll i ett marmorrum med ånga i ett tag, sedan kommer det en och skrubbar en över hela kroppen med en handske. Om man tror att man är ren så misstar man sig grundligt, smutsen bara korvar sig som svarta korvar och man skrubbar bort 150 gram döda hudceller. Det är inte klokt men så är det. Sedan tar man en dusch och lägger sig på marmorhällen igen, då kommer det en annan och skummar in en över hela kroppen. Man ligger bokstavligt talat i en stort berg av skum. Sedan sköljer dom av en och så får man massage med en olja som luktar jättegott. Man kan även få ansiktsbehandling om man vill. Det är en upplevelse och verkligen skönt, både under tiden och efteråt (när man känner sig ren!)

Självklart skulle jag kunna tänka mig att åka tillbaka dit, man kan tycka att turkarna är påstridiga och  sådär men det är bara att stå på sig. Dessutom vänjer man sig, förra året när vi var i Egypten fick jag typ panik varenda gång man skulle gå ut och dom kom springandes efter en och sånt där. men här var dom mycket lugnare, dom följde iaf inte efter en och ropade och skrek men som sagt, nu var man van.


Laxfilé i ugnen med potatis och sparris

Igår tog A upp två laxfiléer till middag och jag fick lite lätt panik hur vi skulle tillaga dem. Men eftersom jag har märkt att fisk och kött över huvud taget alltid blir mycket saftigare och godare om man gör dem i ett luftigt foliepaket fick det bli så. Sjukt gott blev det, kan lätt rekommendera detta!

2 personer
5 potatisar i klyftor
4 sparrisstjälkar
1 apelsin
2 laxfiléer
salt, peppar


Skölj och strimla selleristjälkar. Skölj, skala och skiva halva apelsinen. Fördela först potatis, sedan grönsaker och frukt på ett stort ark ugnsfolie på en plåt. Lägg på laxfilén. Pressa den halva apelsinen som är kvar, över alltihop.

Salta och peppra med svartpeppar. Vik ihop folien till ett luftigt paket med tättslutande kanter. Tillaga 25 -30 minuter i ugn, 200 °C.


10 vykort från min semester

Nu har jag sett solnedgången på stranden, åkt vespa på smala serpentinvägar, legat på stranden litegrann, sett på vackra utsikter och gjort fotspår i sanden i en vecka så nu återgår livet till det normala. Hejdå dryga 20 grader och underbara semester. En Turkiet-guide för den här årstiden kommer snart!

 


HEJ TURKIET!

Nu byter jag ut vintersolen mot 20 grader i Turkiet, bloggningen ligger pyrt till här några dagar tyvärr.


TVÄTTA OCH GÖRA RENT

Imorses gjorde jag rent det mesta i sminkväg.

 

  • Tvättade alla borstar med schampo (tvätta medhårs) och balsam
  • Rengjorde mascaraborstar med tops och make-up-remover
  • Tvättade rent mascara- och läppglanshylsor med tops med make-up-remover på


HUR BRA...

... är inte H&M på skor den här säsongen?

 

 


HUMAN FRONTIER

NEO fick min första SMS-röst någonsin i lördagskväll i melodifestivalens fjärde deltävling. Precis i min smak på alla sätt, skön upp-tempolåt helt enkelt. Annars diggar jag Salem al Fakirs grymma låt, Alcazar och faktiskt Darins också.


MÅNDAGSMORGON!

Godermorgon! Idag är jag riktigt glad även om jag måste kliva upp tidigt, ska nämligen vika i min klass idag och imorgon. Taggad till tusen så jag hoppas ni har en lika bra måndagsmorgon som jag har!

Lackleggings - Primark, lång t-shirt - Vero Moda, Kofta med pärlor - H&M, Sjal - Lager 157