MACARONS

Ligger här och kan inte somna...så passar på att ge er receptet på mina macarons som jag gjorde i förrgår. Jag har gjort macarons en gån innan och då blev de övermixade, alltså jag blandade för mycket så att de flöt ut. Men den här gången blev de perfekta, förutom att de sprack allihopa utom typ en eller två...

 

Jag gjorde dubbla satser för att det skulle räcka till alla och dessutom så gjorde jag en massa olika storlekar för att det skulle finnas någon som passade alla. Gjorde med två olika sorters fyllning, en med vit choklad och lime och en med ljus blockchoklad. Smakade galet gott båda två men framför allt ljus blockchokladfyllningen, skulle kunna äta upp hela den!

 

Macarons – ca 30 st
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag

 

1. Sätt ugnen på 160 grader C.

2. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i enmixer . Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet.

3. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.

4. Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke.

5. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.

6. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer.

7. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.

8. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.

9. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg.

10. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.

11. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Man kan även klicka ut smeten i rundlar men det blir finare med spritsen.

12. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen (gräddningstiden varierar beroende på ugn)

13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.

14. Fyll med valfri frosting och njut!

(Notering: Macaronsen blir ännu godare efter en dag i kylskåp)

 

Lime- och vit chokladfyllning:
100 gram vit choklad
0,5 dl vispgrädda
Rivet skal och saft från en lime

 

Hacka chokladen fint. Koka upp grädden. Ta kastrullen från plattan och blanda ner chokladen. Rör tills den har smält. Smaksätt med limeskal och limesaft. Förvara i kyl tills den nått perfekt konsistent och fyll sedan macaroonerna.

 

Chokladfyllning:

200 g blockchoklad

1 dl grädde

 

Koka upp grädden och rör i den hackade blockchokladen. Förvara i kyl tills den nått perfekt konsistent och fyll sedan macaroonerna.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback