GÅRDAGENS MIDDAG

Ris med brunsås är så gott! Väldigt underskattat! Hur som helst, idag är tredje dagen på min 3 veckor långa VFU (eller praktik som man kallade det förr) och jag ska bli bedömd på en lektion som jag ska hålla. Hoppas det går bra!



IDROTTSFRÖKEN

Hem ljuva hem! En varm, lååång dusch senare kom jag hem efter att bland annat ha varit idrottslärare idag. Det är så kul att vara lärare måste jag säga, hur kul som helst!





GRÖTOMVÄND

Från att ha varit en som fnös åt havregrynsgröt som nån klisteraktig kaka så har jag numera blivit en riktig gröt-experimenterare och en konsument av stora mått. Men för att inte tröttna så måste jag ha variation på det, så därför varierar jag mellan havre - och råggröt och "pålägg".

Här nedan är mina favoriter (som jag slänger i innan jag stoppar in det i micron); svart vinbär, hallon och kanel sampt pepparkakskryddor. Andra favoriter är det klassiska äpplemoset som jag klickar på efter mjölken, och fruktbitar som jag också lägger på efteråt.


Det ser kanske inte så gott ut men det är det. Idag ska vi till badhuset med alla klass 5:or så jag ska lägga ner min matsäck i väskan nu!


Svartvinbärs-gröt


Hallongröt

 

Kanelgröt (pepparkaksgröten ser likadan ut men jag blev lite besviken för jag förväntade mig att den skulle vara söt och god som pepparkakor - vilket den självklart inte är.)


FÖRSTA - ADVENTSFIKA

Igår efter kyrkan var det adventsfika med släkten, full mysfaktor (varning för att jag kommer använda ordet mys väldigt ofta fram till jul) På kvällen gjorde jag, Julia och mamma varma mackor till hela familjen, vilken bra första advent!














GÖRA ENKLA PLAGG ROLIGARE: ROSETTER

Hur ofta blir man inte trött på sin garderob och vill ha något nytt. Då är en idé att göra dem lite roligare, och det är barnsligt enkelt. Det här klarar alla av, och då menar jag ALLA. Jag kommer att ge lite tips occh börjar med rosetter.

Något som jag verkligen har en crush på nu är rosetter. Framför allt som medel för att piffa upp en outfit, den kan användas på så många sätt. Det spelar ingen roll om du har en gammal herrfluga, en liten rosett med hårspänne på eller bara en restbit av ett band. Allt kan användas! Dock gör sig rosett-trenden bäst i lagom skala, använd med måtta alltså. Här får du några exempel.



- Färdigknuten rosett - limma fast ett hårspänne på och ha i håret. Sätt en säkerhetsnål och använd som brosch, sätt en kedja/band på så att du går ett halsband.


- Restbit av ett band - knyt på halsbandet, runt håret ovanpå tofsen, under skjortkragen, bara runt halsbandet


 



PIECE OF YESTERDAY

Igårkväll åt vi tacos, det var vi tjejer och så hade vi med eventuella män också (vilket var väldigt smart eftersom de tog hand om maten till största delen). Vi pratade gemensamma skolminnen och diskuterade tv4:as alla program bland annat. Haha. Men det var väldigt trevligt i alla fall fast det inte blev så många bilder.


 

 

 

 


FÖRSTA ADVENT!

Idag är det första advent! Det är massa snö ute och mer ska det komma så det är riktig adventsstämning. Senare i eftermiddag blir det kyrka men innan dess tänkte jag gå en promenad om det inte är för kallt och greja lite hemma. Mysdag!



EN NÖJD LINDA

Asså sheeeat! (Som Ullis säger i Cirkus Möller) Vad jag känner mig nöjd idag, jag hade inget planerat för idag så när jag vaknade satte jag mig och knåpade ihop två hela skoluppgifter så nu är jag klar med hela kursen förutom VFU som börjar på måndag. Behöver alltså inte åka till skolan förrän 10 januari om jag inte vill. Fast det vill jag nog ändå, det är ju lite segt att bara vara hemma i längden.

Dessutom har jag suttit och pysslat med nål och tråd idag också och är mycket nöjd med mitt resultat. Har gjort lite broscher och liknande som jag tänker använda på diverse olika plagg. Tänkte så småningom komma med lite tips på hur man kan piffa upp sina kläder utan att köpa nya om ni tycker att det skulle vara roligt.

Nu är det strax tacokväll med de bästa!



ADVENTSMYS

Det blev ingen falafel igår så det får bli en annan dag, men istället blev det adventsmys! Hemgjord kebabpizza (mycket godare än köpt) och frukt, glögg, godis, must och det godaste på hela julen: pepparkakor med mögelost/ädelost! Jag åt massor (vilket inte syns på bilden eftersom det bara var första laddningen).

 

 


PITABRÖD

Då var fredagkvällen här som jag har sett fram emot sedan i måndags, och det var inte mest för att det helg utan mer för att jag planerat att göra falafel, efter att två av mina vänner berättat hur lätt det är. Så eftersom jag vikarierade idag så bakade jag pitabröden igår för att ha det gjort.

Sparade några tills imorgonkväll då vi ska ha tacokväll och sedan frös jag ner en påse också. Lätt att bara tina och fylla med vad man har hemma.


20 bröd

25 g jäst

6 dl vatten

2 msk krossade linfrön

2 msk olivolja

1 tsk salt

15 dl dinkelmjöl (siktat)

Smula ner jästen i en skål. Värm vattnet till fingervarmt och häll över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Rör i linfrön, olja och salt. Blanda i mjölet, men spara lite till knådningen. Degen ska vara kladdig. Arbeta degen smidig och jäs övertäckt i 2 h.

Sätt på ugnen på 275 grader. Ta upp degen och arbeta in resten av mjölet. Knåda väl. Rulla degen till runda bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt i 10 min.

Kavla ut varje boll till ca 1 cm platta. Grädda i mitten av ugnen ca 5-7 min eller tills de har fått fin färg och rest sig lite. Låt svalna innan du skär av toppen på bröden för att fylla dem.

 


NU ÄR (SNART) JUL IGEN

Någon mer som älskar ICAs nya serie med jul-matvaror? Alla är förpackade i söta förpackningar i rött och vitt och med specifika julhälsningar. Till exempel som apelsinerna nedan där man inte ska glömma band och nejlikor för att göra jul-apelsiner. Rolig idé!

Igårkväll fick jag upp lite stjärnor och annan belysning så nu känner jag mig absolut redo för att gå in i första advent och december med jullängtan!


GE BLOD

Efter skolan åkte jag till blodcentralen och tappade mig på lite blod och käkade massa skorpor och drack kaffe och jag måste slå ett slag för det här med blodgivning alltså. Jag tänker som så att eftersom jag inte ger till välgörenhet eller hjälporganisationer så ger jag iaf blod och det räddar också liv, alltid något i alla fall. Dessutom vill jag att det ska finnas blod till mig om jag skulle råka ut för en olycka och därför är det så viktigt att ge lite av sitt blodöverflöd.


Fördelar:

  • Varje gång man lämnar blod kollas ens hälsoläge upp.
  • Man får fika och det finns massa goda saker att välja på.
  • Checkar som funkar på nästan alla affärer eller gåvor (inklusive reseersättning om man bor mer 2 mil bort eller mer)
  • MAN RÄDDAR LIV!

PS. Dessutom är de jättetrevliga och på det stället där jag går är tanten i receptionen är hur rolig som helst och snäll. Dessutom ser hon ut som Petra Medes karaktär i Välkommen åter (hon som jobbade på elgiganten med sin dotter och mamma)



Idag valde jag de här fina champagneglasen!

TORSDAG

Innan jag åker ner till skolan för att skriva min dugga (liten tenta) så slänger jag upp ett inlägg här. Sitter här med ansiktsmask men måste tvätta av den och göra mig iordning om jag ska hinna med något tåg. Första advent närmar sig verkligen med stormsteg, det känns som att det är tisdag ungefär tycker jag. I eftermiddag ska jag ta in jullådorna! Jippi!




FISKSOPPA

Efter en dag in en klass 2 och en långpromenad med syster i den kalla men mysiga snön så kände jag mig sådär lagom frusen och alldeles sugen på en varm soppa. Så det blev en fisksoppa, för första gången men definitivt inte sista.

 

4 port

400 g tärnad fisk (jag använde ett torskblock)

4 stora, grovrivna morötter

10 cm hackad purjolök

½ pkt fryst persilja

1 l vatten

3 buljongtärningar

 

Fräs purjolöken, morötterna, persiljan och fisken i lite olja men utan att de får färg. Koka under tiden upp vattnet med buljontärningarna i en separat kastrull.

 

Häll buljongen över fisken+grönsakerna (troligen behövs inte allt utan ta bara så mycket du behöver). Sjud några minuter. Häll upp och servera!

 


TID PÅ MORGONEN

Godmorgon säger jag medan jag sitter här med tända ljus och äter frukost, ska vara vikarie idag på skolan. Jag tycker det är skönt att kunna ta det lugnt och ha det lite mysigt på morgonen istället för att stressa och antagligen glömma något hemma så detta gör jag varje gång kvällen innan jag ska upp tidigt:

  • Lägg fram en hel outfit (alltså underkläder+övriga kläder och accessoarer) så slipper du välja på morgonen och prova vad som passar ihop då.
  • Packa väskan med böcker och mellanmål (eller gör iordning mellanmålet och låt det stå färdigt i kylen)
  • Förbered frukosten om det går. Ställ fram porslin och smörknivar, se till så att det finns frukost (så att inte bröder ligger i frysen eller att någon tagit slut på filen t.ex.)


Sedan på morgonen är det bara att hoppa i kläderna och ta med sig väskan!

Dagens accessoarsamling ligger på bänken och väntar...


COZY

Det är snöstorm ute och jättekall vind så man fryser minst sagt! Nu har jag myst ner mig i min nya mysdress som jag tänker ha på mig  resten av kvällen. Vit och mjuk som bara den.


HÄR SITTER JAG

Ja, här sitter jag ser det bli ljust ute, fast snön lyser upp bra ändå. Förutom att man inte kommer in i H&Ms onlineshop för att det redan är fullt av folk som är där för att titta på Lanvinkollektionen som släpps idag 08:00 så är allt bra. Idag kommer Elin på besök men innan dessa ska jag handla lunch och ringa viktiga samtal. Skön tisdag!




AS THE SNOW FLIES

Oj, det har verkligen snöat massa hela dagen, helt vitt ute. Hoppas att det kommer att ligga nu bara. Efter litteraturseminarier möttes jag och Anna upp och gick och tittade på NKs julskyltning och kände allmänt in julstämningen i stan med ljusdekorationer och snö.



 


 

 


DENNA VECKANS TRE-I- TOPP

Den här veckan är det galet mycket i skolan men lite annat ska också hinnas med. Mina tre höjdpunkter den här veckan kommer att vara detta:

  • På tisdag ska jag träffa Elin!
  • På torsdag, efter att jag har skrivit min dugga, har jag gett mig själv tillåtelse att börja sätta upp adventspynt inför helgen! På söndag är det första advent!!!
  • På lördag är det tacokväll.

Rihanna och Eminem har gjort en "Part Two" av "Love the way you lie". Nästan bättre än den första fast det är som en helt ny låt!




FAMILJEMYS

En del av gårdagen spenderades hemma hos familjen där våra kusiner bor över helgen. På dagen var vi och handlade lördagsgodis, spelade spel och pysslade i pysselböcker och på kvällen åt vi hamburgare, hade allmän aktivitet med barnfilm, pyssel, läsning, spel medan männen stod i köket och pratade.

Mysigt, plötsligt blev vi tio stycken i familjen! När de små barnen hade lagt sig så åt vi fruktsallad och glass och sedan tittade Julia på film med sina svågrar och vi andra satt i soffan och pratade.




 

 

 

 


FÖDELSEDAGSFIKA

Födelsedagsfika hos Fredrika som fyllde 23 år med en massa olika folk. Det bjöds på kakor i alla sorters former och färger, trevliga människor, intressanta samtalsämnen, massa kaffe+mjölk för min del oclh självklart skrivande i familjens obligatoriska gästbok.


 

 

 

 

 


NYA KUDDFODRAL

Här ser ni mina nya kuddfodral som jag har knåpat ihop med hjälp av rynktråd och raksömmar. Två stycken är det som ligger i varsitt soffhörn för att förhöja lyxfaktorn litegrann.


FREDAGSLÄSNING

När jag var inne på H&M i eftermiddags plockade jag med mig deras vintermagasin, inte nog med att det är glammigt på framsidan, inuti är det glamour på varje sida med massa inspiration inför jul, nyår och glöggfester! Dessutom är det späckat med stiltips och plagg som kommer att komma ut inom det närmaste. Och självklart hittar man fler saker som man måste ha.

Ikväll blir det mys framför Idol och Cirkus Möller (får man verkligen visa sådana program på TV?). Men först ska jag laga någon god middag till mig och min man. Ha en bra fredagskväll!


 

Den här gulingen är bara så mycket ha-begär. Hade jag fått välja bara en grej ur H&Ms Lanvinkollektion hade det lätt blivit denna. Dock är 1500 lite mycket för mig som lever på studiebidrag *snyft*

 

Glitter och glam var det ja. Nyårsvibbar - ja. Halsbandet och örhängena hamnar direkt på önskelistan.


TILL SLUT

Ja, det kan man säga. Till slut har jag slagit till på ett par svarta kilklackar i mocka. Provade ett par när jag var i Jönköping för någon månad sedan och hittade ett par som var så sjukt sköna, kändes precis som att gå i platta skor nästan. Men tyvärr var inte prislappen lika rolig så jag skildes bittert från dom.

Nu har jag slagit till på dessa i alla fall, inte i närheten så sköna men äntligen några snygga skor som man kan ha i stan utan att fastna mellan kullerstenen. Ska prova dem redan idag tror jag. Glittret måste ju göra en tråkig föreläsning roligare...


 


FISK MED CASHEWNÖTSTÄCKE

För ett par månader sedan blev jag bjuden på fisk under ett täcke med cashewnötter och nu bestämde jag mig för att prova på det själv. Jag använde mig av pangasiusfiléer men det går bra med vanliga frysta fiskblock också, men cashewnätstäcket är absolut det godaste!

4 port

800 g fisk

2 dl naturella cashwnötter
4 msk ströbröd
3 msk flytande margarin
1 1/4 dl chilisås
2 st pressade vitlöksklyftor
rivet skal från 1,5 lime
valfria hackade färska örter

Lägg fisken i en smord form. Grovhacka nötterna, blanda dessa med resterande ingredienser + citronpeppar och salt. Ställ mitt i ugnen i 225 grader och låt stå ca 20 minuter. Servera med ris!



FEATHERS

Den här fjäderhistorien som jag klickade hem för en vecka sen, fick jag hem idag. Den här fungerar både att fästa i håret och att ha som brosch och den kommer att få tjäna som båda. Äntligen har jag fjädrar att sätta på mig, nu saknar jag bara ett par jätte-fjäder-örhängen.



OMBYGGNAD PÅGÅR

En mindre ombyggnad pågår och jag är inte på humör att fortsätta greja i flera timmar just eftersom det krånglar. SÅ nu så det får vara så ett litet tag. Så stå ut!

SOMMAR I NOVEMBER

I min morgongröt brukar jag ha lite olika saker för att variera mig. Det kan vara hemmagjort äpplemos, rårivet päron eller som här, sommarhallon som plocakdes under semestern.

 

Som ett filmtips såhär mitt i veckan kan jag rekommendera Wild Target. Helt i min smak, en actionkomedi (mest komedi) med Emily Blunt i en av huvudrollerna. Lät inte så rolig först men jag var underhållen hela filmen och jag älskar både hennes karaktär och outfits som är färgstarka bägge två.

 


INGA MAKARONER I SLASKEN

Den här smarta saken hittade jag på IKEA härom veckan men det var först idag som jag använde den. Det är ett avhällningsfilter som man har när man ska hälla av pastan eller potatisen exempelvis. Simpel sak men verkligen hur bra som helst! Jag har inte sett något liknande innan men när jag såg den så köpte jag den direkt och jag har inte blivit besviken på den. Nu slipper jag makaroner som försvinner ner i slasken!

 

 


TISDAGSLISTA

Frukost: Råggröt med äpplemos och mjölk


Dagens Outfit: Önskar jag hade någon av tjejerna i The Citys outfit, till exempel Olivia Palermos, men jag får stå ut med min egen som idag visar upp mörka stuprör och en vit skjorta.


Gjort: Surfat runt, ätit frukost och slängt i en ny tvätt


Planer: Börja på min VFU-analys, plugga in fler pedagogiska begrepp, handla, steka upp kycklingen i kylen och frysa ner innan den blir dålig


Lunch: Det blir nog laxfilé med grönsaker


Läser: Förutom kurslitteratur är det som vanligt bara chic-lit, just nu en svensk som heter Här och Nu


Väder: Frost och soligt = jättefint. Kanske man ska ta sig en kort promenad?


TV-program: Tisdag…hmmm, just ja, House går ju ikväll


Tänkvärda: Hur snabbt den här hösten har gått, om 1,5 vecka är det första advent och jag har knappt hunnit med. Men det känns skönt, annars brukar jag gå och räkna dagarna fram till jul.


Kom-i-håg: Boka klipptid

 


GULDKANT

Efter en hel dag med begrepp som appropiering, scaffolding och hegemonisk diskurs så lägger jag ihop skolböckerna i en prydlig hög, mixar ihop en banan- och hallonsmoothie och sätter på filmen The Runaways. Lite 70-tals rock med Kirsten Stewart och Dakota Fanning kommer att sitta fint en måndagskväll. Lyx i vardagen kallar jag detta!


Har dålig blogginspiration just nu! Hjälp mig, vad vill ni se, vad ska jag skriva om? Har inga idéer för de kommande dagarna...



KAKLÅDA

Ett perfekt presenttips klä en låda med lock i tapet och sedan fylla med  något gott. Jag klädde lådan i svart och vitt och fyllde med hembakade småkakor. Och vem kunde vara en mer självklar person att ge hembakade småkakor till om inte farfar?



 


AVSKEDSMIDDAG

Idag hade farmor och farfar bjudit hela släkten på avskedsmiddag innan de åker iväg i 6 veckor. Det var på en gammal herrgård och där var det trerätters-buffé - himmelskt god mat!!! Älskade laxen, äggen, skagenröran, potatisgratängen  och rödvinssåsen framför allt!


Välidgt mysigt var det, se själva!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


CANDLE

Såhär på hösten och vintern ställer jag alltid fram fler ljuslyktor och liknande för att mysa till det inomhus. Problemet är bara att i hyllor och andra trånga utrymmen kan man inte ha tänt mer än en halvtimme innan det blir brandrisk. Men efter lite funderande så köpte jag elektriska stearinljus och det funkar jättebra.

 

 


IGÅR

Sorry för dålig uppdatering igår, hade tänkt blogga på morgonen men hann inte så som kompensation får jag väl försöka ta igen det idag. Igår var jag nämligen upptagen med mina kusiner, vi var på molekylverkstaden och experimenterade och sedan åkte vi hem och åt mat, spelade spel, tittade på saltkråkan och fotograferade. På kvällen blev det film och pizza med min stora feta koreanska familj.


 

 

 

 

 

 



KUSINBESÖK

Idag fick jag besök av mina minikusiner. Eller ja, de är inte så små längre men de tycker i alla fall att det är roligt att umgås med mig än så länge. Jag tog fram papper och pysselsaker och så gjorde vi grattiskort och farsdags-presenter och drack saft och åt kakor under tiden. Innan det var dags för dem att gå hem så hann vi också med ett spel, som jag förlorade varenda gång. Då känner man sig gammal.


 

 

 

 

 

 

 


LAX PÅ SPENAT- OCH TOMATBÄDD

Här hemma försöker vi äta ur frysen för att kunna frosta av den när den äntligen är tom, så igår grävde jag lite och hittade laxfiléer och bladspenat. La ner allt i en form och hällde på diverse saker så jag hade ingen aning om hur det skulle bli men det blev faktiskt gott!

Här får ni en beskrivning utifall ni också skulle bli sugna på smaskig lax:

Lägg spenat i botten av en oljad form, häll på en redning av mjölk och mjöl+salt och peppar. Sedan slängde jag på lite hackade, färska tomater och la sedan i laxfiléerna med citronskivor och krydda på. Toppade med lite hackad färsk basilika.



VIKARIEN

Dagens uppgifter har varit att kopiera, lära ut engelska prepositioner och släpa madrasser samtidigt som man ska lösa konflikter, tänka på att behandla alla lika och förklara att jag inte heter Vikarien. Jag har, som ni kanske föstår, vikarierat idag, i engelska och idrott vilket var mycket roligare än jag trodde (egentligen två av mina "hat"-ämnen nämligen). Och ärligt talat - det är mycket roligare att ha egen klass än att bara gå med en annan lärare faktiskt. Nu ska jag snart iväg och träffa lite fina tjejer!

 

Vikarien på språng

 

Vikariens utsikt

 

Vikarien planerar lektioner


SMYCKESFÖRVARING

I mitt fönster ställde jag ett av de kakfaten som jag gjorde, fast istället för kakor så tänker jag använda det till smycken. Dock är det lite för litet för alla smycken men de jag använder mest får trängas där.




 


GREY

Ja, idag har jag rest 5 timmar och varit i skolan 3. Effektivitet kallar vi sådant. Not. Men jag har i alla fall köpt fars-dags-presenter så något bra har det i alla fall varit.

Jag vet hur tråkigt det är med en bild från trapphuset men hade ingen som kunde ta ute så vad ska man göra? Och jag vet att mina byxor är pösiga men jag sak fixa det... Men min halsduk är i alla fall grymt bra för man kan dra upp den över huvudet så slipper man att gå runt med vått hår resten av dagen.



KAFFE-SUBSTITUT

Bästa uppiggaren under långa föreläsningar för mig är latte, eftersom jag inte har kommit så långt att jag gillar vanligt kaffe ännu. Onsdag - sista dagen i skolan den här veckan så det kan vara värt en långdag. Nu kör vi igång denna dagen! (och hoppas att det går några tåg eller bussar så att jag kommer ner till stan)



SNÖ

Oj vilken snöoväder det är ute! Snön är väl okej men vinden gör att allt blir mycket jobbigare... Kollektivtrafiken fungerar inte heller som den ska märkte jag idag då jag blev en timme sen hem, men nu är jag i alla fall hemma så det ska man vara tacksam för.

Det bästa med sådant här väder är när man kommer inte tycker jag, tände upp massa ljus här hemma, gjorde lite mat och nu sitter jag här och mår bra. Förresten, är det någon som vet om man kan se filmen Tusen gånger starkare på nätet någonstans? Läser boken i skolan och de rekommenderade att man såg filmen också men vet inte om jag är helt sugen på att hyra den eftersom jag är så snål...










SOMMAR I NOVEMBER

I min morgongröt brukar jag ha lite olika saker för att variera mig. Det kan vara hemmagjort äpplemos, rårivet päron eller som här, sommarhallon som plocakdes under semestern.

 


PUMPASOPPA

Medans jag är i skolan så tänkte jag att jag ska ge er ett jättebra recept på pumpasoppa som vi hade till middag i söndags kväll. Det är inte mycket kalorier och dessutom är den jättegod även om det kanske inte ser ut så... Till det så åt vi nybakat pumpabröd med färskost och gurka. Det här var troligen sista pumpareceptet så nu slipper ni höra talas om mer pumpa ;)


4 port

750 g pumpa

2 hönsbuljongtärningar + 1 liter vatten

2 äpplen

1 gul lök

1 vitlöksklyftor

2 cm färsk ingefära

1 msk färsk, hackad timjan

Olja, salt och vitpeppar

 

Skala och kärna ur pumpa och äpple. Skär i 2 cm stora bitar. Skala och skär lök, vitlök och ingefära i mindre bitar. Fräs detta och äpple- och pumpabitarna i 2 msk olja i en stor kastrull ca 10 minuter.

 

Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt småkoka under lock tills pumpan är mjuk, ca 20 minuter. Tillsätt timjan. Låt koka upp.

 

Ta av från värmen och mixa soppan slät i en matbredare eller med en stavmixer. Smaka av med 1 ½ tsk salt och 2 krm vitpeppar.




JUST NU

Sitter här och pluggar, just nu snurrar det mest däruppe av alla instruktioner och saker som ska göras och lämnas in men det blir väl ordning på det med som allt annat skulle jag tro.

Men jag måste säga att det nya köksbordet är den perfekta pluggplatsen till skillnad från skrivbordet. Här får man plats med sina saker och kan bre ut sig som man vill.


 


HJÄLPREDA

Vi startar arbets- eller skolveckan med en kontorspryl. Det här laptopstödet får bli dagens tips! Jag har tyckt att det är lite överskattat först men nu när jag har börjat använda det skulle jag inte kunna vara utan det. Finns att köpa lite varstans. Använder man datorn ofta och länge så är det bra eftersom det är ergonomiskt och dessutom blir det inte så varmt i knät som när man sitter med datorn på benen.






PUMPABRÖD

Idag har jag, efter en lång sovmorgon med läsning och frukost i sängen tagit en långpromenad med mina man och syster+pojkvän i det härliga vädret. Sedan har jag tagit hand om min redigt förkylda man och så passade jag på att baka en till sats av pumpabrödet som jag gjorde igår. Lika bra att passa på när man ändå har tid resonerar jag. Nu blir det nybakat bröd med pumpsoppa och Wall Street.


1 bröd


300 g pumpa
2 1/2 dl kokspad + ev vatten
25 g jäst
1 msk smör-&rapsolja
1 tsk salt
1 tsk strösocker
10 – 12 dl kärnvetemjöl med fullkorn
ev 1-2 msk pumpafrön

Skala, kärna ur och skär pumpan i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka under lock tills bitarna är mjuka, ca 20 min. Lyft upp pumpabitarna och låt dem svalna. Spara kokspadet och låt det svalna till 37º.

 

Kör pumpan tillsammans med 1/2 dl kokspad i en mixer eller matberedare till en slät kräm. Smula jästen i en bunke. Tillsätt 2 dl kokspad och rör om så att jästen löser sig.

 

Rör ner pumpakräm, smör-&rapsolja, salt, socker och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den blir slät. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

 

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Tillsätt ev lite mera mjöl men degen får gärna vara lite kladdig. Forma till ett avlångt bröd och avsluta med att vrida det i ändarna så att brödet blir lite snurrat. Lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

 

Sätt ugnen på 200º. Pensla med vatten och strö ev över pumpafrön. Grädda brödet mitt i ugnen 25-30 min tills det får en ljusbrun färg. Låt svalna under bakduk. Servera med färskost!



SPEL

Igårkväll var jag med trevliga vänner och spelade sällskapsspel. Hade sjukt supertrevligt (jag tycker eg. inte om att säga ordet sjukt för det låter så B, fast jag gör det ibland ändå) och framåt småtimmarna fick vi lite dragspelsmusik också. Att träffa människor man tycker om och umgås förgyller verkligen tillvaron!



















PUMPAKAKA MED ÄPPLE

 

Av pumpan blev det bland annat en kaka med pumpa och äpple. När jag smakade på den så vet jag att jag verkligen älskar pumpa. Så gott! Därför blev det pumpabröd också, recept på det får ni senare. Men halva pumpan är fortfarande kvar så jag har gott om till att prova nya recept.


Pumpakaka med äpple

1 kg pumpakött
2 ägg
1 dl strösocker
1 tsk malen kanel (fast jag öste på med minst 5 gånger så mycket)
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 äpplen
1/2 dl russin (skippade jag eftersom mannen inte tycker om det)


Sätt ugnen på 175°C. Skär pumpan i tärningar. Ångkoka dem (i en sil över kokande vatten med lock). Lägg i en bunke och vispa till en puré.


Vispa i ägg, socker och kanel i pumpapurén. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Rör ner mjölblandningen i purén. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Vänd ner tillsammans med russin.

 

Häll i smord ugnssäker form, ca 26 cm i diameter. Grädda i 35-45 minuter tills kakan är fast.


AFTERNOON TEA

Ja, av pumpan blev det både pumpabröd och pumpakaka. Vi hade bjudit Andreas föräldrar på fika nämligen, därav allt bakandet. Dessutom var det hallongrottor, björnbärsgrottor, kanelkakorna som jag bakade härom dagen och klickkakor med russin och vit och ljus choklad i. Efter fikat hade A och hans pappa sitt första styrelsemöte i sin nystartade elfirma och sedan tittade vi på bilder och hade det allmänt trevligt!













PUMPA

Idag ska jag ta mig an den här. Känns spännande, har aldrig försökt mig på något sådant här innan så vi får väl se hur det blir. Men ingen halloweenpumpa blir det i alla fall utan snarare allhelgona-ätbart! Älskar pumpa-marmelad något galet mycket så hoppas att det inte bara är sockret jag tänder på i maremladen utan även pumpasmaken för nu ska det bli tema pumpa.

Kika in senare så får ni se vad det blev för något! Glad allhelgona!




TACOS

Sådär ja, lite tacos en fredagskväll sitter inte fel. Nystädat med våttorkning och allt, renbäddat, ingen disk på bänken, nyduschad och doften av nybakade kakor i luften. Nu tar vi helg!



MADE BY ME

Igår hade jag på mig min nya stickade tröja som jag köpte second-hand i tisdags, LOVE IT! Dessutom ett nytt halsband, lite pärlor på tråd och någar kedjor + en liten tång kan bli såhär fint. Jag har gjort det själv alltså, det är inte så svårt och man får det precis som man vill!





KAKFAT PÅ FOT

Nu ska ni äntligen få se vad jag gjorde med alla fat och ljusstakar som jag visade er att jag köpte förra helgen. Hela högen med skrot blev en härlig samling med fina kakfat på fot, fick tips från Äntligen Hemma. Nu tänkte jag visa hur jag gjorde ifall ni också vill göra er egen kollektion med unika kakfat.

 


1. Köp en massa fat och ljusstakar/vaser/andra bra föremål som lämpar sig som "fötter". Förslagsvis på loppis/second-hand men IKEA har en del billiga tallrikar m.m.



2. Ställ upp alla kombinationer för att se hur det ser ut osv.


3. Mät ut mitten och rita tunt med en penna för att veta var du ska limma.


4. Limma ihop delarna. Använder du, som jag, kontaktlim så är det limma på båda sidorna som gäller.


5. Köp en sprayfärg i valfri färg som lämpar sig för glas och porslin (jag köpte på Clas Ohlson 2 burkar á 69:-) och spraya faten.


Dessa faten räckte inte färgen till så än så troligtvis kommer de att se ut såhär.


GRATTIS!

Eftersom lillebror fyller 17 år idag så bjöds det efter påtryckningar på hamburgare och chokladtårta för hela famljen inklusive far- och morföräldrar. När man fyller 17 år och är kille finns det inget intresse av att fira med sin tråkiga familj, jag menar, finns det dataspel så behöver man ju inget annat! ;)

Hursomhelst, han överlevde det och vi andra med men nu ska jag lägga mig, är jättetrött och ska upp tidigt imorgon med.









KANELKAKOR

På lördag ska vi bjuda på fika här hemma så därför bakade jag ett gäng kanelkakor idag när jag kom hem efter skolan. Tycker kanel känns väldigt höstigt så det kändes mitt i prick. Och jag har proppat i mig sådana här idag. VARNING! Farliga om man är kanel-älskare...


200 g margarin
2 äggulor
5 tsk kanel
1 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 msk sirap
5 dl vetemjöl

Rör margarin och socker poröst.Blanda i kanel,sirap och äggulor.  Blanda mjöl med bakpulvret och blanda ner det med de övriga ingredienserna.

Rulla kulor av degen och tryck till med gaffel. Grädda i 200 grader ca tio minuter tills de blir gyllenbruna.



NY MATSALSGRUPP

Som jag nämnt innan så sålde vi vårt barbord med svarta stolar och köpte ett nytt, Bjursta ursprungligen från IKEA och sex stycken Henriksdal stolar. Vi målade om allting vitt och köpte nya stolsöverdrag (Gobo, från IKEA också). Efter lite nya ljusstakar och en fin orkidée från mamma på bordet så känns allting komplett! Och den svarta mattan rök också så nu är allt svart borta från köket, äntligen!



KLIPP, KLIPP

Fixade till ytterligare ett oanvändbart plagg idag. En av dagens mission var att göra iordning pälsen som Julia köpte igår. Från början var den knälång, storlek 44 och såg ut som ett tält men efter lite arbete med sax, nål och tråd så såg den till slut jättefin ut. Lätt värt sina... ... tadaaaa ... 260 kronor!!! Alltså, billigaste nya fuskpälsen som finns att köpa kostar 700 spänn så gissa hur nöjda vi var! Och jag var avundsjuk också, hade gärna velat ha den själv.


 

 




LACE AND RIBBONS

Sånt här är bland det bästa jag vet! Att med enkla och billiga medel förändra något oanvändbart till användbart. Därför köpte jag massa band och spetsar på sybehörsaffären och letade fram tröjor och koftor som jag inte längre använder eftersom de är så tråkiga.

Sedan var det bara att använda fantasin och nål och tråd så fick jag nya klädesplagg att använda. Hitintills har jag fått fyra nya koftor och tröjor för sammanlagt 150 kronor. En bråkdel av vad fyra nya koftor skulle kosta.

Måste bara tipsa om ett roligt inlägg som min syster gjorde från hennes resa ner till stan igår. Det är värt ett klick.


Vita, smala ripsband och en stor vit rosett


Fuskskinn fastsytt på armbågarna



Vit spets fastsydd runt halslinningen och hela vägen ner



Svarta, breda ripsband och svart spets som jag rynkat


SHOPPING

Vårat arbete var bra och allt kändes bra så det käns skööönt! Efteråt mötte jag upp Julia för shopping, målet var en svart päls och ringar till henne och pälsen hittade vi minsann plus en massa andra saker såklart. Blev lite secondhandshopping också, jag börjar bli galen i second-hand, älskar det. Tyvärr hittar jag inte så mycket som jag skulle vilja men när man gör det så känns det bra. Dagens second-handfynd får ni se senare, nu ligger det i tvätten.







TREVLIG TISDAG

Godmorgonen Har slängt i en tvätt och strukit några bordstabletter och håller på att göra mig iordning nu eftersom jag ska till skolan idag. Det är examination på vårt projektarbete så det är lite pirrigt, hoppas att vi inte blir helt sågade. Men efteråt blir det roligt för då kommer min lillasyster ner för då ska vi gå och shoppa till henne!




KVÄLL

Kvällens middag fick bli stekt tacokyckling med grönsaker och ett stort glas vatten med krusbär och päronsmak! Helt proppmätt nu men det var ju så gott. Ikväll tänkte jag sitta och slå in paket till kommande födelsedagsbarn och sedan går ju mitt favoritprogram på TV.


ONLY GIRL IN THE WORLD

Igårkväll hade vi en superbra kväll hos Esther! Vi pratade och åt tacos från sju till två så då förstår ni att det blev mycket sagt! Nyårsidéer, skvaller, det obligatoriska ämnet killar och en del annat avhandlades, en perfekt avslutning på en toppenhelg helt enkelt!